Clean Choice

Då och då måste du storstäda hemma. Ibland följer det årstiderna eller så vill du ha det rent inför en fest eller helg men ofta vill du bara fräscha upp din bostad. Oberoende av om du vill städa själv eller kommer att anlita ett professionellt städteam så ska hela bostaden förberedas innan den städas. Hur gör man det?

Ja, alla vet ju att oreda ”skapar sig själv”. Även om du är ganska väl organiserad och tycker om ordning och reda kan det hända att ditt hem börjar leva sitt eget liv. Många ting saknar sin plats eller kanske anser du att möbler eller föremål ligger på en ologisk eller opraktisk plats. Det blir också dammigt överallt, och här pratar vi inte bara om ytor som är lätt att städa, utan också inne i lådor och skåp. Därför behöver du storstäda då och då även om du är den som älskar att hålla rent. Det finns många som tycker om att storstäda själva eftersom de är säkra på att de vet bäst hur att städa sitt hem. Andra känner sig överväldigade inte minst med tanke på allt annat som ska hinnas med och vet inte ens var man börjar. Då kan det vara klokt att anlita en professionell städfirma som avlastar och ansvarar för allt.

Men, innan ditt hem storstädas ska det först förberedas. För det finns inget värre än när helt okända människor går in och städar när bostaden inte är färdig. Och det samma gäller när du vill städa själv. Allt behöver en plan och kontrollista.

För det första: tänk efter vad som är fel

Har du bestämt dig att storstäda så finns det säkert en anledning. Troligen gäller det att hela systemet som du har använt för att placera olika föremål behöver uppdateras eller läggas om. Gå runt och titta noga på alla rum. Ibland är orsaken till kaos och oreda bara att föremål ligger på fel plats som gör dem svåråtkomliga. Det är kanske sant att ditt hem ska se fint ut men först och främst ska det bli bekvämt och praktiskt. Föremål som vi använder varje dag ska placeras så att du kan nå dem när som helst. Observera dessutom var och när använder du dessa föremål oftast. Och glöm inte att titta på inredningen. Kanske blir du trött på några detaljer? Vill du ändra något som du inte längre tycker om eller som inte längre är på modet? Nu är det ett bra tillfälle att inreda om!

För det andra: tänk efter vad som du vill uppnå

Ditt hem är för dig. Det ska bli bekvämt, avspegla det du tycker om och underlätta ditt liv. Gillar du inte damm men har ingen tid att städa, inred ditt hem så att det blir lättstädat. Gör dig av med alla stökiga prylar. Det går snabbare och enklare att dra en trasa över en tom yta än att ta bort alla grejer och rengöra dem en efter en. Undvik saker som bara staplas ovanpå varandra. Alla föremål ska ha sin plats. Observera var och hur du vill ha det. Fokusera på att ha det bekvämt och praktiskt. Saker som används ofta kan inte ligga för högt eller svårtillgängligt och du ska inte behöva titta varje dag på föremål du sällan använder (t ex julgransljus). Hemnycklar ska ligga nära till entrén och din dator där den används oftast. Föredrar du att sminka dig i sovrummet, förvara inte sminklådan i ditt badrum. Har du några festkläder förvara dem högst upp eller lägst ned i din garderob.

För det tredje: köp allt du behöver

Storstädning innebär att många saker slängs bort men också att det blir dags att köpa nya. Ofta ser du att dina badlakan eller handdukar är för slitna eller att du behöver några extra lådor för att hålla bostaden ren. Nu är den bästa tiden att köpa allt som behövs – och placera nya föremål direkt där de ska vara.

För det fjärde: göm de mest personliga sakerna

Anlitar du ett professionellt städföretag ska du tänka både på städteamets och ditt välmående. Titta dig omkring och tänk efter om du har några personliga föremål. Saker som ingen annan än du ska ta i. Göm alla journaler, underkläder, p-piller eller mediciner. Tänk på vilka saker som andra inte vill titta på eller som du inte vill att andra tittar på. Ibland tycker man om att ha några saker framme (särskilt när du har ditt eget sovrum som ingen främmande tittar i) men som ska gömmas i skåp eller lådor när gäster kommer. Det kan vara lämpligt att göra samma sak innan en storstädning utförs.